Agata
Manosa

Kulinarnie: Lody jogurtowe z bananami.

2014-01-16 - Agata Herbut



Uwielbiam, mogłabym jeść litrami – uważam, że jogurty mrożone to najlepszy deser jaki wymyślono, a ich dostępność cieszy mnie niezmiernie (redberry, feel the chill – tutaj jestem stałą bywalczynią).
Sam przepis nie jest niczym skomplikowanym, ten z którego ja robiłam możecie znaleźć tutaj:

400g gęstego jogurtu greckiego

400g jogurtu naturalnego

3 łyżki soku z cytryny

1/2 szklanki cukru



Wszystko razem zmiksowałam, dodałam trzy banany i wstawiłam do zamrażarki – raz na jakiś czas mieszając, aby nie powstały kryształki lodu. Uważam jednak, że jeśli lubicie mniej słodkie lody – pół szklanki cukru możecie odpuścić – banany i tak zapewniają słodycz. W przepisie przeczytałam też, że najlepiej jest mieć maszynkę do lodów i robić je według załączonej instrukcji – dzięki maszynce lody będą miały świetną konsystencję. Ja niestety takiej nie posiadam (jeszcze, ale kupię!) więc konsystencja moich lodów odbiegała odrobinę od tej, którą znacie kupując gotowe lody – niemniej jednak polecam spróbować i wymyślać swoje dodatki, są pyszne!