Agata
Manosa

Kulinarnie: Murzynek.

2014-02-27 - Agata Herbut




O nie, nie będzie pączkowo, przedstawiam Wam ulubione ciasto mojej familii – oto Murzynek.
W naszym domu jest mniej więcej dwa – trzy razy w miesiącu. Proste, dobre i szybkie w przygotowaniu – my odpuszczamy robienie polewy, a zjadamy jeszcze ciepłe (Jaga na przykład z mlekiem na śniadanie). Murzynek znika u nas w ciągu maksymalnie 1,5 dnia i szczerze? Myślę, że zrobiłam go już kilkadziesiąt razy w życiu.





Składniki:


200 g masła lub margaryny

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 – 3 duże łyżki kakao

½ szklanki wody (lub mleka)

2 jajka



Do rondelka wrzucić masło, cukier, kakao i mleko, gotować aż do rozpuszczenia się masła raz na jakiś czas mieszając. Odstawić do całkowitego ostygnięcia (to bardzo ważne – kilka razy udało mi się stworzyć super zakalca właśnie przez dodanie zbyt ciepłej masy do reszty składników). Do ostudzonej masy dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Całość przelać do tortownicy i piec w 175° C przez ok 40 – 45min.



Tak jak wspominałam – my rezygnujemy z czekoladowej polewy, czasami posypuję ciasto cukrem pudrem, moja ciocia do masy dodaje kilka łyżek powideł (przed pieczeniem). To jedno z tych prostych ciast, które doskonale sprawdzają się w sytuacji: chce mi się coś słodkiego.