Agata
Manosa

Kulinarnie: Najlepszy sos kurkowy.

2014-07-26 - Agata Herbut

Dzielę się z Wami tylko i wyłącznie przepisami, które są naprawdę dobre i wypróbowane – z sosem kurkowym jest tak samo, nie było w planach robienia zdjęć, ale w związku z tym, że całość wyszła ekstremalnie pyszna zdecydowałam się podzielić z Wami przepisem. Podstawą do mojego dania był przepis Kwestii Smaku, który możecie znaleźć tutaj, u mnie z małymi modyfikacjami.





Składniki, 2 porcje:

– 250 g kurek

– 1/2 cebuli

– 3 łyżki masła

– małe opakowanie śmietanki kremowej 12%

– 1 garść drobno posiekanej bazylii

– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

– 1 łyżeczka soku z cytryny

– centymetrowy pasek pomarańczowego cheddara





Kurki włożyć do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać, osuszyć.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, na dużej patelni roztopić połowę ilości masła, zeszklić posoloną cebulę (może się lekko zrumienić),
Dodać pozostałe masło, włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać śmietankę i wsypać bazylię, wymieszać i gotować aż sos nieco zgęstnieje.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, na koniec dodać pokruszony ser. W miarę upływu czasu sos gęstnieje, można go rozcieńczyć odrobiną wodą. U nas do sosu dodaliśmy makaron muszelki kupiony w sklepie z włoskim jedzeniem (pyszny!), a kurki? Były soczyste, pyszne i jędrne – to zaleta skumplowania się z panem ze straganu z warzywami i owocami niedaleko domu.